Sjuk och stark?



Bara så att alla vet om det: 

-Det är något av ett heltidsjobb att vara sjuk och hålla kontakt med sjukvården i Sverige via telefonköer till olika instanser. För att inte tala om allt man behöver studera om sjukdomar och medicin på webben för att ha något så när koll. Och så när man samtidigt är dödstrött och knappt orkar tänka. 

Ack ja! Det var väl inte bättre förr. Då fanns ju inte samma specialistvård. En sak är säker: man behöver vara stark för att vara sjuk, inte lätt alltid även hur macho man råkar känna sig.

- Vet hur det är.. ibland måste man själv vara specialist på sin egen sjukdom för att inte bli felbehandlad. Har varit på väg att hända flera gånger med dotterns diabetes, hade inte vi vetat så vete tusan om hon varit kvar hos oss. Inte lätt att orka när man är sjuk heller.

- Tack ska du ha, Nina. Diabetes lär ska vara knepigt också. Det som är jobbigt också är att man förväntas ta initiativ och fatta beslut.

- Jo, diabetes är knepigt, men själva kämpandet och just att man måste veta själv fast man är sjuk är säkert lika oavsett sjukdom tänker jag.. och tycker är skrämmande. Stackars alla som inte orkar/kan ha koll själv... Man tror/tycker ju att man ska kunna lita på sjukvården/specialisterna.

- Vi är nog överens. Oavsett sjukdom så är man alltid ensam i detta kämpande. det är säkert många som inte orkar hålla koll - av olika orsaker. Man önskar ju att sjukvården skulle ha resurser att ta höjd för detta och inte bara se patienten som ett paket som passar tider, betalar patientavgiften och analyserar sin sjukdom i alla detaljer. Alla står inte på livets höjdpunkt, badar i pengar eller har någon närstående som kan rycka in och föra deras talan. Sverige är ensamhetens land framför alla andra.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

S:t Barhélemy under svenskt välde

Havsnivåhöjningar

Fuskande svenska politiker