Risker och kapitalister i välfärden

Kan det vara så att den omhuldade ”Valfriheten” styrs av riskkapitalister – som inte riskerar något.

I den ursprungliga reformen rörande valfrihet finns det inget behov av att införa ovälkommen konkurrens från privata intressen för att lika ovälkommet berika en redan kapitalstark men liten del av befolkningen. Men de alltmer dominerande privata välfärdsföretagen, ägnar sig numera åt att förvandla skattemedlen till betydande vinster som undandras en välfärd som totalt sett är avsevärt sämre än före reformen.

Det är miljarder som hamnar långt ifrån den svenska allmänheten och i stället skickas till exempelvis diskutabla skolor. Underbemanningen på företagen leder till att äldrevård och skolor i städernas utkanter varken levererar god vård eller god utbildning. Medan skolor och vårdinrättningar som grundades på privata initiativ historiskt var till för företag och människor som hade råd.

Amerikansk expertis inom exempelvis skolan konstaterar att det svenska businessvalet är en gigant på väg att ödelägga Sveriges världsbekanta välfärdsmodell om ingenting görs. Valfrihet ska inte vara beroende av riskkapitalister som ingenting riskerar, eftersom skola, sjukvård och kommunikationer alltid har en kundkrets som bara tilltar i mängd. Det är en sak för samhället.

Lasse Henriksson, tidigare ledarskribent på tidningen Arbetet  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/wPrJnd/sa-raserades-den-svenska-valfarden 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

S:t Barhélemy under svenskt välde

Havsnivåhöjningar

Fuskande svenska politiker