Ledarsidorna om Muslimska Familjedagarna



Folkbildningsrådet är en ideell förening som varje år får 4,4 miljarder som ska gå till folkbildning. Verksamheten är dock helt insynsskyddad eftersom föreningar av denna typ inte lyder under offentlighetsprincipen och handlingar som protokoll och beslut inte behöver inte lämnas ut. 



Anmärkningsvärt är att Studieförbundet Ibn Rushd har med hjälp av medel från detta råd köpt en kursgård och därefter överfört hälften av ägandet till Islamiska Förbundet i Sverige, vilket samtidigt, med än mer slutenhet som följd gick över i stiftelseform.


Mellan nio och elva miljoner gick därvid till kapitaluppbyggnad i stället för till folkbildning. Folkbildningsrådet vägrade konsekvent att ge journalister tillgång till beslutsprotokoll eller ange på vilken juridisk grund Ibn Rushd kunde göra denna transferering.

Icke förvånande har slutenheten genom åren varit i det närmaste total. Oviljan till att bli granskad framgår bl. a. av att internutredaren professor Erik Amnå klagar på att andra myndigheter ”störde” genom att även de granska Ibn Rushd. Med andra myndigheter avsågs Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Säkerhetspolisen.

Med den slutna hybridform av myndighet som Folkbildningsrådet representerar, borde det inte uttala sig om huruvida demokratikriterier efterlevs om de själva anser sig bli störda av andra myndigheters lagstadgade granskningsverksamhet. Detta samtidigt som de själva, trots miljardanslagen, inte anser sig tvingade till någon som helst transparens.

På specifika frågor om de systematiska inbjudningarna av antisemitiska och antidemokratiska föreläsare under åren svarade Ibn Rushds ordförande Zana Muhammad att han inte kände till något om de specifika fallen och att han ville avvakta utredningen. Tio års kritik av inbjudningar av sådana föreläsare hade gått honom helt förbi.

Samtliga föreläsare har emellertid band till, eller är del av, Muslimska Brödraskapet och internationellt kända för sina åsikter. Frekvensen och urvalet antyder om en strukturerad systematik i urvalet av föreläsare.

Innevarande år lades de Muslimska Familjedagarna ner och alla spår av detta årliga evenemang raderades helt från nätet. Men det går likväl att styrka hur de Muslimska Familjedagarna, studieförbundets flaggskepp, varje år bedrev missionsliknande verksamhet med hjälp av antidemokratiska och antisemitiska predikanter.

Muslimska Familjedagarna anordnades årligen i Kista utanför Stockholm mellan 2008 och 2018. Den attraherade även en rad svenska politiker och riksdagsledamöter. Nedläggningen av familjedagarna meddelades bara månader innan regeringens utredning om demokratikriterier för statsbidrag och bör inte vara något som skedde slumpartat.


Arrangörer har varit de mest kända organisatoriska enheterna inom Muslimska Brödraskapet i Sverige; studieförbundet Ibn Rushd, Sveriges Unga Muslimer samt Islamiska Förbundet i Sverige bjöd löpande in föreläsare och predikanter med tydliga antisemitiska och exkluderande samt på annat sätt fundamentalistiska åsikter och budskap. Exemplen är flera vilket framgår bland annat av den granskning som Stiftelsen Doku.nu gjorde av Sveriges Unga Muslimer:



Yvonne Ridley, en känd brittisk konvertit och antisemit föreläste vid familjedagarna 2013.
Den amerikanske predikanten Yasir Qadhi som gjort flera hätska uttalanden mot judar och homosexuella bjöds även han in till de Muslimska familjedagarna detta år.
Så även den palestinske författaren Azzam Tamimi som flera gånger lanserat antisemitiska konspirationsteorier.
Bilal Mizher föreläste 2013 och 2014 föreläste han till exempel på Muslimska familjedagarna och har samtidigt i slutna nätforum visat att han stödjer terrorstämplade grupper och spridit propaganda för våldsbejakande islamism
TV-predikanten Sheikh Jassem Al-Mutawa från Kuwait Al-Mutawa som har legitimerat visst våld mot kvinnor inom äktenskapet bjöds in till Muslimska familjedagarna 2014.
Även Abdul Rashid Mohamed, som är imam vid Göteborgs moské samt studieansvarig för Göteborgs koranläsarförbund har blivit inbjuden. Mohamed har tidigare uppmärksammats för att ha avrått en misshandlad kvinna från att anmäla brottet till polisen.
År 2015 var Anas al Tikriti som är ordförande för Cordoba Foundation som av David Cameron inbjuden. Tikriti har själv sagt att brödraskapet stödjer Hamas och har även grundat en grupp som heter ”the British Muslim Initiative”,
Inför 2018 bjöds Noureddine al-Khademi, även känd som Imam Jihad. denne har bland annat hetsat mot homosexuella och uppmanat muslimer att resa till Syrien och utkämpa heligt krig (jihad). 

Det seminarium som avhölls nyligen handlade om att förbereda Folkbildningssverige för en mild kritik av studieförbundet Ibn Rushd. Det finns även tecken på att personalrotationen kommer att ta bort ytterligare spår då den person som möjliggjort transaktionerna kring ovan nämnda kursgård (Granhedsgården) lämnar som förbundschef i augusti och därmed i god tid innan rapporten presenteras för Folkbidningsrådets styrelse.


Muslimska Brödraskapet räddar nu, med Folkbildningsrådets indirekta och osynliga hjälpande hand vad som räddas kan. De har fått tid att städa bort så mycket som möjligt samtidigt som de, i det fall rapporten skulle bli allt för kritisk, kan peka på att de har genomfört åtgärder. Med en utredare, som har det dåliga omdömet att påstå att myndigheter som har ett granskningsuppdrag, stör Folkbildningsrådet med sina frågor och utredningar kan svenska skattebetalare och väljare sannolikt inte förvänta sig mer än så här.

Med en sannolikhet gränsande till visshet blir det en i slutna former framtagen och riggad rapport om och räddningsaktion av Studieförbundet Ibn Rushd, juvelen i Muslimska Brödraskapets svenska rike.

/ Uppgifter från Johan Westerholm på bloggen Ledarsidorna. Bra jobbat! /

Jämför med en artikel av en Mattias Gardell: Det ena behöver inte utesluta att det andra är sant. Snarare kan det i någon mån vara fråga om kommunicerande kärl. 





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

S:t Barhélemy under svenskt välde

Havsnivåhöjningar

Fuskande svenska politiker