Havsnivåhöjningar


Den genomsnittliga globala havsnivån har stigit sedan åtminstone början av 1900-talet. Mellan 1900 och 2016 med 16-21 cm. Uppgifter som samlats in från radarmätningar med satelliter visar en kraftigare ökning med 7,5 cm från 1993 till 2017, vilket innebär ca 30 cm per sekel. Accelerationen beror främst på mänskligt orsakad global uppvärmning som i sin tur orsakar att havsvattnet expanderar termiskt och att tempererade glaciärer smälter. Mellan 1993 och 2018 bidrog den termiska expansionen av oceanerna med 42 % av havets nivåhöjning och upptinande och nedsmältning av tempererade glaciärer med 21 %. Klimatforskare förväntar sig att hastigheten accelereras ytterligare under det 21:a århundradet.

På grund av de komplexa aspekterna av klimatsystemet är det mycket svårt att beräkna den framtida havsnivån. Men klimatforskningen om tidigare och nuvarande havsnivåer leder till förbättrade datormodeller och antalet prognoser ökar hela tiden. IPCC prognostiserade 2007 en högsta uppskattning på 60 cm fram till 2099 men rapporten från 2014 höjde denna till ca 90 cm . Senare studier har dragit slutsatsen att en global havsnivåhöjning på 200 till 270 cm detta århundrade är "fysiskt trovärdig". Varje Celsius-grad av temperaturhöjning utlöser en havsnivåhöjning på ca 2,3 meter över en period av två årtusenden.

Havsnivån kommer inte att stiga lika mycket överallt på jorden utan den kommer till och med att sjunka på vissa ställen. Bland lokala faktorer märks tektoniska effekter och landsänkning, tidvatten, strömmar och stormar. Höjningar av havsnivån kan i kust- och öregioner påverka befolkningen avsevärt. Utbredda kustöversvämningar förväntas med flera grader av uppvärmning och kommer att upprepas i årtusenden. Andra effekter är högre vattenstånd på grund av stormar och farligare tsunamier, befolkningsförflyttning, förlust och förstörelse av jordbruksmark samt skador i städer. Naturliga miljöer som marina ekosystem påverkas också, med fisk, fåglar och växter som förlorar delar av sin livsmiljö.

Befolkade områden kan svara på den förhöjda havsnivån på tre olika sätt: dra sig tillbaka, anpassa sig och skydda sig och ibland kan dessa anpassningsstrategier samverka. Ekosystem som försöker anpassa sig till stigande havsnivåer genom att flytta in i landet kanske inte alltid kan göra detta på grund av naturliga eller konstgjorda hinder.








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

S:t Barhélemy under svenskt välde

Fuskande svenska politiker