Kommentar angående Greta Thunberg


"Det måste vara fullt möjligt att ta klimatfrågan på allvar, känna sympati för Greta Thunbergs engagemang och ändå intressera sig för varför just hon blivit så stor just nu. Det är inte knölartat att ta ett steg åt sidan, vända blicken mot samtiden och fråga vad som pågår.Och vad pågår då?Jo, otvetydigt ett sökande efter renhet, dels i meningen att vilja ha avsändare utan dolda motiv dels i meningen att slippa alla avvägningar, gråzoner och kompromisser. En del diagnoser har just sådana drag av att inte förmå att se världen som annat än svartvit, digital och polariserad. Ja eller nej.
Det är vi som skapat det märkliga fenomenet Greta. Hon används av oss för att fylla ett behov. Att få vila i det alldeles rena och sanna. Men det är förstås bara början på den diskussion som ingen vill föra."
/ Hakelius i Expressen sålunda fritt citerad /

Visst, absolut och nja...
Visst är det förmodligen ett allmänmänskligt behov just nu som burit fram Greta. Och det har skett med hjälp av samma mekanismer som skapat den faktiska klimatkrisen och den blixtsnabba globala nyhetsförmedlingen. Och det tycker jag absolut att vi ska diskutera.
Och låt oss absolut inse att en diagnos kan, eller skulle kunna, spela en positiv eller livsavgörande roll i ett visst skede av historien, speciellt när det gäller exakt vilken individ som blir emblematisk för en rörelse. Samma kan gälla denna individs ålder eller andra personliga förhållanden.
Men nja, diagnosen Asperger t.ex. innebär dock ingalunda galenskap utan är ett försök för omvärlden att försöka förstå, underlätta för och beskriva vissa av oss.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

S:t Barhélemy under svenskt välde

Havsnivåhöjningar

Fuskande svenska politiker