Dödsstraffets berättigande


Dödsstraffet är räligt! Ingen människa kan väl ha rätt att döda en annan människa och ingen stat borde heller kunna anses ha rätt att avsluta livet för någon endast som vedergällning för olika typer av brott.

Det är kristen etik (?) men också en sund filosofisk och intellektuell hållning som bygger på empatisk förmåga, relativism och medvetenhet om det slumpmässiga. Alla kan begå fel (enligt sig själv och andra) och alla kan under vissa omständigheter av misstag anses ha begått fel som enligt land och tidsepok ifråga förtjänar dödsstraff. Ibland kan samma handling leda till döden på en plats men göra dig hjälte tio mil längre bort.

Förutsättningarna för att kunna dömas kan också skifta och personer kan ha olika förmåga att förklara och försvara sig (t.ex. handikapp, sjukdom eller sinnestillstånd). Inte få har dömts av högtidliga domare, domen tillämpats och efter ett antal år har det likväl visat sig att en annan person bevisligen utfört brottet de dömts för.

Skulle detta straff trots allt anses rimligt att användas skulle det vara på dem själva som lagstiftat om dem eller beslutat om bevisat felaktiga domar, samt massmördande envåldshärskare. Vem grät över Saddam Hussein?

Vi är alla av naturen dömda att dö men det ska ingen pueril maktmänniska kunna tidigarelägga!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

S:t Barhélemy under svenskt välde

Havsnivåhöjningar

Fuskande svenska politiker