Stängda eller öppna gränser


Moderaternas partiledare Ulf Kristersson: "Migrationsfrågorna i Sverige har varit illa skötta i årtionden. Det blev ännu mer uppenbart när den gamla axeln, M och S, slutade ta gemensamt ansvar. Där är vi delskyldiga. och även om inte migrationspolitiken som S och M var överens om alltid var optimal, fanns låg det ett stort värde i att man tog sig an frågan från samma håll. Vi höll emot de extrema krafterna, som ville öppna eller stänga gränsen."
Så nu börjar sanningen krypa fram. Kravet på öppna gränser var det länge sedan man hörde nu. Men en ansvarsfull politik innebär ju inte heller att man stänger dem hermetiskt. Att sköta migrationsfrågorna väl måste väl innebära att man aktivt utformar en politik för hur detta ska ske och, gärna i internationellt samarbete, prövar fall och hjälper flyktingar i katastrofområden.
Utan fungerande länder blir det omöjligt att hjälpa någon, vare sig egna medborgare eller personer från länder, som under kortare eller längre tid, inte fungerar. De nationalistiska strömningar vi ser sedan några decennier tillbaka är kanske i själva verket och i långa stycken bara ett förtvivlat rop på hjälp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

S:t Barhélemy under svenskt välde

Havsnivåhöjningar

Fuskande svenska politiker