Diabetes

Diabetes är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker. Gemensamt för dessa är att blodsockret är för högt. Ungefär 500 000 personer har diabetes i Sverige idag och av dem har 85-90 procent typ 2-diabetes. Ca 150 000 i Sverige har sjukdomen utan att veta om det.






Vid typ 1-diabetes angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna vilket på sikt leder till total insulinbrist. Många forskare menar att det krävs en kombination av dels ett ärftligt anlag och dels någon yttre miljöfaktor för att detta ska ske. Även vuxna kan insjukna i diabetes typ 1.

Typ 2-diabetes beror på att kroppen inte kan producera tillräcklig mängd insulin eller på att kroppscellerna förlorar sin insulinkänslighet. Arvsanlag spelar en stor roll för risken att utveckla typ 2-diabetes. Andra faktorer som påverkar är övervikt, inaktiv livsstil, stress och hög ålder.



Det pågår forskning men typ 1-diabetes kan i dagsläget inte botas. Man kan i princip inte heller bli frisk från typ 2-diabetes. Däremot kan blodsockret hållas på en normal nivå med hjälp av  ändrade levnadsvanor när det gäller mat, fysisk aktivitet och minskad stress. Det kan uttryckas som att en person med typ 2-diabetes med normalt blodsocker är villkorligt frisk. 

De klassiska symtomen är man känner ökad törst, kissar oftare och större mängder än vanligt samt viktnedgång. Vidare trötthet, suddigt seende, klåda i underlivet (hos kvinnor) och upprepade urinvägsinfektioner. Insjuknandet i typ 1-diabetes kan försiggå under några dagar eller några veckor och symtomen är tydliga. Vid typ 2-diabetes kan blodsockret stiga långsamt under lång tid, och symtomen är mer otydliga. 

Vid typ 1-diabetes måste personen få insulin via injektioner. Vid typ 2-diabetes är grunden alltid att se över och förändra levnadsvanor, ofta med tillägg av något läkemedel. Även personer som haft typ 2-diabetes under flera år kan behöva tillföra insulin via injektioner. 

Om någon med diabetes mår dåligt är det mest troliga han/hon drabbats av för lågt blodsocker. Vanliga symtom är blekhet, skakningar i framför allt händer och armar, svettning, hunger, svårt med koncentration och beslutsfattande samt irritation. Det bästa är om du kan mäta blodsockret, men kan du inte göra det så ge personen något sött att dricka eller äta. Dock inte om personen inte kan svälja. Ge aldrig insulin! Ring 112 för att få råd om hur du ska göra.



LADA är en form av typ 1-diabetes där insjuknandet är långsammare och symptom är inte så tydliga. 


Graviditetsdiabetes är en form av diabetes som uppkommer under graviditet. Cellerna i kroppen blir mindre känsliga för insulin. Det innebär att bukspottkörteln måste öka sin produktion för att kompensera. Om bukspottkörteln inte klarar av detta stiger blodsockret och graviditetsdiabetes utvecklas.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

S:t Barhélemy under svenskt välde

Havsnivåhöjningar

Fuskande svenska politiker