Kan vi lita på våra myndigheter?


Tyvärr känns inte slutsatserna fån Brottsförebyggande rådet (som märkligt nog förkortas BRÅ) helt trovärdiga. Varför tror jag att en myndighet har en dold agenda när de skriver sådant här? De ljuger oss inte rakt upp i ansiktet men de tvinnar sanningen och sveper in den hela i rökelse. 

Hur är det med dödsskjutningarna? Har inte de heller ökat enligt BRÅ och de har väl ingenting alls med invandrargäng att göra. 

Det hundratal personer som är anställd på BRÅ borde säga upp sig omedelbart! På det här sättet gör de ingen nytta alls. 

UTDRAG UR BRÅ:S RAPPORT OM "DEMOGRAFISKA FÖRÄNDRINGAR"


Brå har gjort preliminära analyser av demografiska förändringar av befolkningsgrupper som har känd, förhöjd risk för registrerad brottslighet, som t.ex. män, unga och utrikesfödda och invandrade. En del av dessa grupper har gradvis ökat sin andel av befolkningen under perioden. Denna jämna ökning följer dock inte den ökande kurvan för anmälda och rapporterade sexualbrott, vilken varierar mycket mer och ökar kraftigt i slutet av perioden. Detta tyder på att sådana demografiska förändringar inte är någon huvudförklaring till den långsiktiga utvecklingen sedan 2005.En demografisk förändring som dock sammanfaller med den kraftiga ökningen av lindriga sexualbrott i den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) år 2015–2016 är den omfattande flyktingmottagningen 2015. På grund av debatten om samband mellan tillströmningen  av flyktingar 2015 och ökningen av polisanmälda och rapporterade sexualbrott i NTU, har Brå gjort vissa övergripande analyser för att försöka pröva frågan. Det rör sig här om preliminära analyser som delvis bygger på osäkra skattningar. Med det sagt talar inte analyserna för att flyktingtillströmningen 2015 skulle kunna svara för annat än en liten del av ökningen i den rapporterade utsattheten i NTU 2016. 

Grönt =Hot
Trakasserier
Misshandel
Sexualbrott
Personrån
Utsatthet för olika typer av brott mot enskild person 2006–2017 ¹). Andel utsatta av befolkningen (16–84 år). Källa: NTU 2018Hot
Trakasserier
Misshandel
Sexualbrott
Personrån
Utsatthet för olika typer av brott mot enskild person 2006–2017 ¹). Andel utsatta av befolkningen (16–84 år). Källa: NTU 2018



Brå har med hjälp av pålitliga Jerzy Sarnecki skrivit en ny rapport och går ut i media ”Brå: Ökning av sexbrott går inte att koppla till flyktingar”.
Är det sant? Lika sant som ni själv kan gissa.
Tricket är att använda en noisy statistisk metod som praktiskt taget garanterar att man inte får några samband, i det här fallet korrelation mellan mottagna asylsökande 2015 och ökningen av sexualbrott mellan 2013–14 och 2016–17. Metoden ger högt brus och fångar bara svagt vad den försöker mäta eftersom den har extremt låg power (validitet och reliabilitet, dvs. att vi mäter rätt saker och att mätningarna ör trovärdiga)
men likväl drar slutsatser från absence of evidence (det faktum att det inte föreligger bevis).
De flesta kommuner är små och har extremt få sexbrott varje enskilt år, så variation i en så kort period är mest slump och hoppar vilt. Nu hittar Brå ändå att kommuner med fler flyktingar har större ökning av sexbrott, men skriver att sambandet var litet därför fanns ingen samband.
Vid test av samma variabel över en längre tid för utrikesfödda 2000-03 jämfört med 2016-18 hittade jag en statistiskt signifikant korrelation på + 0,38. Även med denna primitiva metod är det lätt att se att kommuner med fler invandrare har större ökning av sexbrott, om man verkligen letar i stället för att trolla bort.
Bland övriga tricks märks en "strawman" (halmgubbe, i det här fallet en form av argumentationsfel där den s.k. halmgubben består i att debattören först bygger en nidbild av motståndarens åsikter och argument och sedan argumenterar mot denna nidbild), nämligen att flyktingar som kom just 2015 inte kan förklarat hela ökningen i sexbrott och "därför påverkar flyktingar inte alls sexbrott". Korrekt fråga är *hur mycket* de som kom 2015 påverkar. Med Brås logik har  jämförelsevis en påse chips per dag ingen effekt på övervikt så länge detta intag inte förklarar hela viktuppgången. Bara en bråkdel av alla invandrare kom just 2015, och som Brå så nogsamt påpekar finns det flera andra förändringar som leder till fler sexbrott, som t.ex.utvidgad juridisk definition, förändrade normer, internet och mer festande.
Rapporten behandlar framför allt en annan viktig fråga, dvs. om sexbrott generellt faktiskt ökat eller inte. Dold i tjocka lager av dimridåer visar det sig att ja, sexbrott har ökat, inklusive allvarliga sexbrott som våldtäkt. "Dock är den explosionsartade ökningen i NTU på senare år mest ökning av ofredanden, och bara delvis en ökning av våldtäkt".

Tino Sanandaji på sin FB-sida / 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

S:t Barhélemy under svenskt välde

Havsnivåhöjningar

Fuskande svenska politiker