Gustavia






Staden Gustavia är huvudort på den tidigare under 94 år svenska ön Saint-Barthélemy i Västindien. Ön och tillhör sedan 2007 det fristående franska yttermarina departementet formellt kallat "Collectivité de Saint-Barthélemy". Staden har  har cirka 3 000 invånare, är uppkallad efter Gustav III av Sverige och belägen runt en vik som samtidigt utgör dess hamn.



Området kring hamnen och angränsande gator utgör centrum och där finns det också några historiska byggnader som fortet "Fort Oscar" från slutet av 1700-talet och Place Vanadis döpt efter det sista svenska krigsfartyg som lämnade ön 1878. Stadens hamnen är ett populärt mål för såväl kryssningsfartyg som större och mindre fritidsbåtar.



Strax utanför staden ligger även forten "Fort Karl" i söder och "Fort Gustav" i norr. Stadens flygplats Aérodrome Gustave III eller St Barths Airport( återfinns på öns mellerst del ca 1 km norr om centrum och alldeles i strandkanten. Den trafikeras bara av lokalflyg som förbinder ön med Martinique och Guadeloupe. Anflygningen sker ovanför en mindre höjd i "nedförsbacke" mot fältet som gränsar till höjden. Glidbanan korsar en väg en bit upp på höjden vilket göra att planen passerar endast några få meter över trafiken på denna väg. Landningsbanan är relativt kort och det har hänt att landande plan kanat förbi banans slut och ut i vattnet.



Saint Barthélemy var som sagt svensk koloni mellan åren 1784 och 1878 men Gustavia hade grundats av fransmännen redan år 1763 och och då kallats då "Le Carénage". Under den amerikanska revolutionen var hamnen bas för vapenhandeln mellan fransmännen och de amerikanska upprorsmännen. 1785 såldes så ön till Sverige och staden byggdes ut, blev huvudort, döptes om till sitt nuvarande namn ön fick sin förste svenske guvernör. Slaveriet reglerades i Gustavia genom en lagstiftning som ursprungligen skrevs på franska och daterades 1787.


1852 förstördes stora delar av staden i en brand. 1946 införlivas ön i det franska departementet Guadeloupe. Den 15 juli 2007 bröts Saint-Martin och Saint Barthélemy åter ur departementet Guadeloupe och blev var sitt eget departement.



Åren 1966–1967 satte konstnären Olle Nyman upp en mängd svenska gatuskyltar i Gustavia. Många av skyltarna har dock stulits av souvenirsamlande turister. Några exempel på gator i Gustavia är Kungsgatan, Västra strandgatan, Piteågatan, Vanadisplatsen och rue Samuel Fahlberg.

/uppgifter från svenska Wikipedia / Följ mig på Facebook Roland Ch. Johansson /




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

S:t Barhélemy under svenskt välde

Havsnivåhöjningar

Fuskande svenska politiker