Gustavia
Staden Gustavia är huvudort på den tidigare under 94 år svenska ön Saint-Barthélemy i Västindien. Ön och tillhör sedan 2007 det fristående franska yttermarina departementet formellt kallat "Collectivité de Saint-Barthélemy". Staden har har cirka 3 000 invånare, är uppkallad efter Gustav III av Sverige och belägen runt en vik som samtidigt utgör dess hamn.
Området kring hamnen och angränsande gator utgör centrum och där finns det också några historiska byggnader som fortet "Fort Oscar" från slutet av 1700-talet och Place Vanadis döpt efter det sista svenska krigsfartyg som lämnade ön 1878. Stadens hamnen är ett populärt mål för såväl kryssningsfartyg som större och mindre fritidsbåtar.
Saint Barthélemy var som sagt svensk koloni mellan åren 1784 och 1878 men Gustavia hade grundats av fransmännen redan år 1763 och och då kallats då "Le Carénage". Under den amerikanska revolutionen var hamnen bas för vapenhandeln mellan fransmännen och de amerikanska upprorsmännen. 1785 såldes så ön till Sverige och staden byggdes ut, blev huvudort, döptes om till sitt nuvarande namn ön fick sin förste svenske guvernör. Slaveriet reglerades i Gustavia genom en lagstiftning som ursprungligen skrevs på franska och daterades 1787.
1852 förstördes stora delar av staden i en brand. 1946 införlivas ön i det franska departementet Guadeloupe. Den 15 juli 2007 bröts Saint-Martin och Saint Barthélemy åter ur departementet Guadeloupe och blev var sitt eget departement.
Åren 1966–1967 satte konstnären Olle Nyman upp en mängd svenska gatuskyltar i Gustavia. Många av skyltarna har dock stulits av souvenirsamlande turister. Några exempel på gator i Gustavia är Kungsgatan, Västra strandgatan, Piteågatan, Vanadisplatsen och rue Samuel Fahlberg.
/uppgifter från svenska Wikipedia / Följ mig på Facebook Roland Ch. Johansson /
Kommentarer
Skicka en kommentar