Alexitymi



Alexitymi innebär problem att identifiera och beskriva såväl egna som andras känslor och den grekiska termen betyder egentligen 'avsaknad av ord för känslor'. Det förekommer vid flera såväl medfödda som reaktiva psykiska sjukdomar och diagnoser. Ingen samsyn föreligger därmed om huruvida det är ett personlighetsdrag eller ett tillstånd.

Att inte kunna ge verbala uttryck för känslor är ett tillstånd som beskrivits allt sedan psykologins födelse. En psykodynamisk förklaring har varit att det uppkommit vid ambivalens och motstridigheter i en persons begreppsvärld. Med tiden kom det emellertid att förklaras som en störd utveckling när det gäller att finna symboliska representationer för känslor och som att det hade hade en psykosomatisk komponent.

Det manifesterade sig också i drömmar och fantasier  vilket tog sig uttryck i impulsivitet, självvald social isolering och tendens att strunta i sig själv. Alexitymi ansågs därför leda till oönskade affektiva tillstånd; att personen saknade verbala uttryck för känslor skulle leda till att han eller hon skulle söka andra kanaler för att få utlopp för känslorna. Repression (tillbakahållande av känslor) och förnekande är två försvarsmekanismer  som kan användas för att tränga undan oönskade känslor men känslorna vid alexitymi är inte nödvändigtvis traumatiska utan vad som kännetecknar detta tillstånd är oförmågan att få djupare begrepp för känsloreaktioner.

Till alexitymi hör dels en svårighet att identifiera känslor, t. ex. att avläsa andras ansiktsuttryck eller förstå sin egen, inre spänning inför vissa stimuli (varför man är arg eller att man är det). Dels finns en nedsatt förmåga att koppla känslor till symboliska representationer som ord, att koppla ord som "glädje", "ilska" eller "begär" till motsvarande känsla. Dels antas personer med alexitymi ha ett tankeliv som är externt orienterat istället för att upptas av fantasier. De drabbade skulle alltså som regel vara fantasilösa.

Graden alexitymi kan uppskattas med standardiserade test. Det finns en positiv korrelation mellan alexitymi och despression och ångest. Alexitymi kan förekomma vid bland annat Aspergers syndrom.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

S:t Barhélemy under svenskt välde

Havsnivåhöjningar

Fuskande svenska politiker