Ondska - vad är det?



För 5 år sedan
Det finns fem slags människor: aktivt goda, goda, indifferenta, onda och aktivt onda. De kan klä sig olika, vara av olika ålder, utseende eller geografiskt ursprung och hemvist, de kan vara svinrika eller självgod medelklass till lusfattiga eller svältande, närande eller tärande, produktiva eller kontrollerande men det är de två onda "raserna" jag inte tål höra, se eller vädra sina instängda och sjuka tankar. Må den gud jag inte tror på förlåta mig om de inte kan rå för att de är såna.
Kommentarer

Jimmy Persson Jag är fräck och sticker ut hakan här i samband med ditt inlägg, för jag menar att människan är ond. Vi föds sådana. Det som händer är att vi måste lära oss vara goda, att respektera andra osv, inte tvärt om. Vissa klarar det bättre än andra.
Hantera


GillaVisa fler reaktioner

Roland Ch Johansson Ingen fara med hakan Jimmy. Du är på samma linje som katolicismen där. Det kan också vara så att varje individ är både ond och god, och att det kan skifta i olika situationer eller över tid. Och vad är ondska? Små barn är ju extremt egoistiska. Är de onda? och så kan vi förefalla onda eller goda ibland utan att ha avsett det ena eller andra. Men det är räligt att skåda ren ondska i vitögat. Men nu ska vi inte bli för djupa för då blir vi sååå trååkiga.
Hantera

Har redigerats
GillaVisa fler reaktioner

Jimmy Persson Hu ja, katolicismen är ju som den är... I mitt fall har religion dock inget med saken att göra utan jag grundar mitt påstående på egna observationer och erfarenheter. Helt klart är det inte antingen svart eller vitt. Man kan fasa för hur världen sett ut om den bestod av människor som antingen är helt onda eller helt goda. Då hade nog ondskan segrat, för de goda hade varit för fredliga för att försvara sig.

Om man resonerar som i mitt påstående att vi måste lära oss bli goda, då är små barn onda. Sen kan man så klart ta med andra aspekter som har med artens överlevnad att göra. Ett barn är som det är för att dess beteende har utvecklats sedan människan först började föda barn. Beteendet formades enligt principen om att få fördelar gentemot konkurrenterna och att överleva. Det var kärvare då än nu, men beteendet sitter i generna. Med detta i åtanke kan man fråga sig om barn är onda eller om det bara är instinkter?
Hantera


GillaVisa fler reaktioner

Roland Ch Johansson Inget att invända Jimmy. Känns dock fel att säga att barn ÄR onda. Nu tar vi ett musikinslag innan vi fortsätter. Om vi gör det. Synd ingen annan hakar på.

Hantera


GillaVisa fler reaktioner

Jonas Carlsson Vilken kategori tillhör du själv, skulle du säga, Roland? :P Jag har hört att allt vi gör är egoistisk, men vissa av de sakerna gynnar andra och då är vi generösa och altruistiska, vilket triggar igång vårt belöningssystem. Så mycket ondska kan påstås vara missriktad välvilja, eller bara sprunget ur rädsla eller okunskap.

Jag kan förstå vad det Jimmy säger kommer ifrån och håller delvis med. Men jag skulle inte direkt kalla oss födda "onda" utan snarare "aningslösa" och "oansvariga". Jag menar skulle vi jämföra oss med Pittbull-terrierar eller kanske vargar, så behöver även dessa lära sig vad som är rätt och fel. Vi kan ju bara föreställa oss följderna annars. 

Hunddjur är f.ö. mer noga än vi med vad som passar sig och inte, och det minsta man går över gränsen så svider det. Men de är inte sena att slicka andras sår också, så de är även mer förlåtande. Vi människor var nog också lite så tidigare, men har blivit präglade på att göra som vi vill att vi har svårt att se andra som jämlikar.
Hantera


GillaVisa fler reaktioner

Roland Ch Johansson Mycket förståndiga saker där Jonas. Kanske det är så illa att jag tillhör de tre i mitten, beroende på vem som bedömer mig, när och under vilka omständigheter. Är djur (rovdjur) onda? Många aktivt (?) onda människor kan väl sägas vara sjuka i en eller annan eller psykopater. Kan det inte också ligga en egoism i att vara god? Kan man lägga till ytterligare kategorier för de som njuter av att göra ont (eller gott). Kan det inte vara så godhet bland människor bara är en olja i det sociala maskineriet? Är det ämnet relevant att diskutera öht? Nä, nu behöver jag lite countrymusik...
Hantera

Har redigerats
GillaVisa fler reaktioner

Jonas Carlsson Jo, för allt vi gör är för att gagna oss själva - per definition egoism - till vilket är kopplat självförtroende. Självkänsla är mer hur vi väl känner oss själva (och därmed hur andra uppfattar oss) så avsaknad av det leder till arrogans. Det går även att vilja en annan person så väl att man blir egoistisk därför; att vikten av bekräftelse eller upprätthållande av självbild är större än att göra rätt mot sig själv. Så universiellt sett kan man säga att måttet på godhet är hur man själv känner sig och får andra i sin tur att känna sig.

Går man se'n in på moraliska föreställningar om ondska är dessa nog mer kulturellt betingade än etiskt grundade. De som gärna moraliserar är ju ofta antingen rädda för att själva göra fel eller har egna fel de inte vill kännas vid. Ofta kan moraliserandet gå ut på att kategorisera människor som kanske tjyvar, mördare, våldtäktsmän... snarare än människor som begått dessa handlingar mot andra. Och enligt det synsättet ses ondska gärna som ett permanenttillstånd som den onde enbart själv är roten till.

Jag tror att njuter man av att göra ont så föreligger det nog i de flesta fall en mental diagnos eller ett medicinskt tillstånd - även hos andra arter föds det individer med den typen av brister och då brukar gruppen oftast ta den individen av daga, då det är minst ansträngande för individ och grupp. Se'n har jag märkt att hos somliga människor så får de en kick av att en lag eller regel gör det OK (vi kanske rent av beröms för det) att handla fel. Gissar att förvirringen i sammanhanget, det paradoxala att utlopp för frustration eller hat skulle anses bra, gör oss uppspelta/ upphetsade och därmed självförblindade.

Jag gillar definitionen av etik enligt Wikipedias engelska artikel, eftersom den tydligt gör skilnad på vad som är föreställningar och vad som är logiskt grundat. "Ett antal koncept och principer som vägleder oss i att avgöra vilket beteende som hjälper eller skadar tänkande varelser" http://en.wikipedia.org/wiki/Ethics

Hantera

GillaVisa fler reaktioner
Ta bort förhandsvisning

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

S:t Barhélemy under svenskt välde

Havsnivåhöjningar

Fuskande svenska politiker